Przepis na bigos mieszany 📖

Składniki:
- 500g kiszonej kapusty
- 500g białej kapusty
- 300g kiełbasy wiejskiej (np. kiełbasa śląska)
- 300g kiełbasy surowej
- 200g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka suszonej mielonej grzybów
- 1 łyżeczka kminku
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Kiszoną kapustę i białą kapustę drobno poszatkować.
2. Kiełbasę wiejską pokroić na plasterki, a kiełbasę surową na kawałki.
3. Wędzony boczek pokroić w kostkę.
4. Cebulę i marchewkę obrać oraz drobno pokroić.
5. Czosnek posiekać.
6. W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć boczek. Następnie dodać cebulę i czosnek, smażyć do momentu zeszklenia.
7. Dodać marchewkę i smażyć przez kilka minut.
8. Dodać przecier pomidorowy, mąkę, paprykę, mielone grzyby i kminek. Całość dobrze wymieszać.
9. Wsypać do garnka kiszoną i białą kapustę. Dodać kiełbasę wiejską, kiełbasę surową oraz liść laurowy.
10. Całość delikatnie zamieszać, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 2 godziny, aż smaki się połączą i bigos będzie dobrze przegryziony.
11. Bigos najlepiej smakuje podawany na ciepło, z kawałkiem chrupiącego chleba.

Smacznego!

Podobne przepisy

gyros mieszany
gulasz mieszany
pasztet mieszany
rosół mieszany
domowy chleb mieszany