Przepis na żurek na żeberkach 📖
Składniki:- 500 g żurku zakwaszonego
- 500 g żeberek wieprzowych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 skórki odziomek
Przygotowanie:
1. Żurek wlać do dużej garnka i podgrzewać na małym ogniu.
2. W międzyczasie, żeberka umyć i pokroić na nieduże kawałki.
3. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę, aż się zeszkli.
4. Dodać żeberka i smażyć, aż lekko się zarumienią.
5. Następnie dodać do garnka z żurkiem podsmażone żeberka i przeciśnięty przez praskę czosnek.
6. W miseczce rozrobić mąkę z niewielką ilością wody i dodać do żurku, mieszając ciągle, aby się nie sklejała.
7. Doprawić solą, pieprzem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i skórkami odziomek.
8. Dusić na małym ogniu około 30-40 minut, aż żeberka staną się miękkie.
9. Gotowe danie podawać gorące, najlepiej z jajkiem na twardo i kwaśną śmietaną.
Smacznego!