Przepis na bigos oddaszfartucha 📖

Składniki:

- 1 kg kiszonej kapusty
- 500 g świeżej kapusty
- 500 g wieprzowiny (np. szynka)
- 200 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 suszone grzyby
- 2 jabłka
- 3 łyżki pomidorowej przecieru
- 2 łyżki smalcu
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 kulek ziela ajerkoniakowego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka pieprzu
- sól do smaku

Sposób przygotowania:

1. Kiszoną kapustę dokładnie opłucz w zimnej wodzie, a następnie wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj przez około 1 godzinę, aż kapusta będzie miękka. Odcedź i odłóż na bok.

2. Świeżą kapustę pokrój na cienkie paski. Boczek pokrój w kostkę, a wieprzowinę w drobne kawałki.

3. Cebule obierz i pokrój w piórka. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Suszone grzyby namocz w ciepłej wodzie, a następnie pokrój na drobne kawałki.

4. W dużym garnku rozgrzej smalec, dodaj boczek i smaż przez kilka minut, aż zacznie się rumienić. Następnie dodaj pokrojoną wieprzowinę i smaż do momentu, gdy mięso się zrumieni.

5. Do garnka dodaj cebulę, marchewkę i grzyby. Smaż wszystko razem przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.

6. Pokrój jabłka na kawałki i dodaj do garnka, razem z kapustą kiszoną. Całość smaż jeszcze przez około 5 minut.

7. Dodaj przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, ziele ajerkoniakowe, majeranek, oregano, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszaj.

8. Dus bigos na małym ogniu przez około 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając. Jeśli bigos jest zbyt suchy, możesz dodać trochę wody.

9. Spróbuj bigosu i dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.

10. Bigos najlepiej smakuje po kilku dniach, gdy składniki mają czas się przegryźć. Podawaj go z ziemniakami lub bułką.

Smacznego!

Podobne przepisy

pasztet oddaszfartucha
obiad oddaszfartucha
leczo oddaszfartucha
karkówkę oddaszfartucha
kiełbasę oddaszfartucha