Przepis na oryginalny bigos staropolski 📖
Przepis na oryginalny bigos staropolski:Składniki:
- 500 g kapusty kiszonej
- 500 g białej kapusty
- 300 g kiszek
- 200 g kiełbasy
- 200 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 jabłko
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka suszonej zieleni
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Kapustę kiszoną i białą kapustę drobno poszatkować.
2. W dużym garnku rozgrzać masło i dodać posiekaną cebulę oraz czosnek. Smażyć, aż cebula zmięknie.
3. Do garnka dodać pokrojony w kostkę boczek, kiełbasę, kiszki i marchewkę. Smażyć, aż mięso lekko się zrumieni.
4. Następnie dodać posiekaną kapustę kiszoną, białą kapustę, pokrojone jabłko oraz liście laurowe.
5. Doprawić bigos solą, pieprzem, kminem i suszoną zielenią. Wszystko dokładnie wymieszać.
6. Gotować bigos na małym ogniu przez około 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie bigos powinien się dobrze przegryźć i uzyskać intensywny smak.
7. Podawać bigos na gorąco, najlepiej z pieczywem lub ziemniakami.
Smacznego!