Przepis na bigos ukraiński 📖
Przepis na bigos ukraiński:Składniki:
- 500g kapusty kiszonej
- 300g kiszonej marchwi
- 200g suszonych grzybów
- 200g śliwek suszonych
- 200g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 2 jabłka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka suszonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Grzyby i śliwki zalej ciepłą wodą i odstaw na 30 minut, a następnie odcedź.
2. Kapustę kiszoną i marchew pokrój drobno, a boczek wędzony pokrój w kostkę.
3. Cebule obierz i posiekaj. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
4. Rozgrzej olej w dużym garnku i zeszklij na nim cebulę.
5. Dodaj boczek, grzyby, marchew, jabłka, suszone śliwki i smaż, mieszając, przez kilka minut.
6. Dodaj kapustę kiszoną i dusz przez kolejne 10 minut.
7. W osobnym garnku podsmaż na oleju mąkę z kuminem, papryką i majerankiem przez około 2 minuty.
8. Dodaj podsmażoną mąkę do garnka z kapustą i wlej odrobinę wody, mieszając, aż uzyskasz gęstszy sos.
9. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.
10. Gotuj bigos na małym ogniu przez około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
11. Bigos najlepiej smakuje, podgrzewany i podawany następnego dnia.
Smacznego!