Przepis na chłodnik ukraiński 📖
Chłodnik ukraiński to tradycyjne danie, idealne na ciepłe letnie dni. Oto przepis:Składniki:
- 500 g botwinki
- 3 średnie ogórki kiszone
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 litr kefiru
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 mała cebula
- pół pęczka koperku
- 1 łyżka posiekanej koperku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Botwinkę dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój na drobne kawałki.
2. Ogórki kiszone również pokrój w kostkę.
3. Jajka obierz ze skorupek i pokrój na mniejsze kawałki.
4. Cebulę obierz i posiekaj drobno.
5. W misce wymieszaj kefir i jogurt naturalny. Dodaj do nich botwinkę, ogórki, jajka i posiekaną cebulę. Całość dokładnie wymieszaj.
6. Dopraw chłodnik solą i pieprzem według własnego smaku.
7. Posyp chłodnik posiekanym koperkiem.
8. Odstaw chłodnik na minimum 2 godziny do lodówki, aby składniki się przegryzły i całość ostygła.
9. Podawaj schłodzony chłodnik ukraiński jako orzeźwiającą przekąskę lub lekkie danie główne.
Smacznego!