Przepis na bigos w panu tadeuszu 📖
Przepis na bigos w "Panu Tadeuszu":Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 500 g kapusty świeżej
- 300 g kiełbasy śląskiej
- 300 g kiełbasy białej
- 200 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 duża jabłko
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Kapustę kiszoną dokładnie opłucz i sparz wrzątkiem, a następnie drobno poszatkuj.
2. Świeżą kapustę poszatkuj na cienkie paski.
3. W dużym garnku podsmaż boczek, aż zacznie puszczać tłuszcz.
4. Dodaj pokrojoną cebulę i marchewkę, smaż na złoty kolor.
5. Dodaj kiszoną kapustę, świeżą kapustę, koncentrat pomidorowy oraz liść laurowy.
6. Całość zalej wodą, tak aby kapusta była przykryta. Duszenie bigosu powinno trwać około półtorej godziny, aż kapusta będzie miękka.
7. W międzyczasie pokrój kiełbasę w plasterki i usmaż na patelni.
8. Pod koniec duszenia dodaj usmażoną kiełbasę oraz pokrojone jabłko i przyprawy (kminku, majeranku, sól i pieprz).
9. Całość dusz jeszcze przez około 15-20 minut.
10. Bigos najlepiej smakuje po kilku dniach, po ponownym podgrzaniu.
Życzę smacznego!