Przepis na bigos w wolnowarze 📖

Składniki:

- 1 kg kiszonej kapusty
- 500 g kiszonej śliwki
- 500 g boczku w plastrach
- 500 g kiełbasy
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Kapustę i śliwki dokładnie wypłucz w zimnej wodzie, aby usunąć nadmiar soli.
2. Boczek pokrój w kostkę, a cebulę i marchewki w drobną kostkę.
3. Kiełbasę pokrój na plasterki.
4. Włącz wolnowar na funkcję gotowania.
5. Dodaj boczek i podsmaż go przez kilka minut, aż zacznie się rumienić.
6. Następnie dodaj cebulę i marchewkę i smaż razem aż będą miękkie.
7. Włóż kapustę, śliwki, kiełbasę, liście laurowe i ziele angielskie.
8. Dopraw solą i pieprzem według własnego gustu.
9. Zamknij wolnowar i gotuj na niskiej temperaturze przez około 6-8 godzin.
10. Przed podaniem, spróbuj bigosu i dopraw ewentualnie solą lub pieprzem.

Bigos z wolnowara jest gotowy do podania! Możesz serwować go jako samodzielne danie lub jako dodatek do klusków, ziemniaków lub pieczywa. Smacznego!

Podobne przepisy

leczo w wolnowarze
bigos fit
fit bigos
bigos pol na pol
bigos