Przepis na bigos wegański 📖
Przepis na wegański bigos:Składniki:
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 marchewki, pokrojone w plasterki
- 2 papryki, pokrojone w kostkę
- 1 por, pokrojony w plasterki
- 1 duża kapusta kiszona, posiekana
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
- 400 g kiełbasy wegańskiej, pokrojonej w plasterki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny, a następnie dodaj cebulę i czosnek. Smaż je na złoty kolor.
2. Dodaj marchewki, paprykę i por. Smaż je przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie.
3. Dodaj kapustę kiszoną i przecier pomidorowy. Mieszaj wszystkie składniki.
4. Dodaj paprykę w proszku, majeranek, tymianek, sos sojowy, sól i pieprz. Kontynuuj mieszanie.
5. Jeśli chcesz, aby bigos był bardziej mięsny w smaku, dodaj pokrojoną kiełbasę wegańską.
6. Zmniejsz ogień i gotuj bigos na wolnym ogniu przez około 1-2 godziny, często mieszając, aż składniki się dobrze połączą i bigos nabierze głębszego smaku.
7. Spróbuj bigosu, aby sprawdzić, czy jest odpowiednio doprawiony i dostosuj przyprawy według własnego gustu.
8. Podawaj bigos wegański jako danie główne, możesz go podać samodzielnie lub z chlebem.
Smacznego!