Przepis na tort wegański 📖

Oto przepis na wegański tort czekoladowy:

Składniki:

- 2 1/2 szklanki mąki pszennego
- 1/2 szklanki kakao
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 szklanki napoju roślinnego (np. sojowego, owsianego, migdałowego)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj tortownicę (około 23 cm) - wysmaruj ją olejem i oprósz mąką.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
3. W innej misce wymieszaj cukier trzcinowy, olej roślinny, napój roślinny, ekstrakt waniliowy i ocet jabłkowy.
4. Dodaj suche składniki do mokrych i dobrze wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
5. Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy i wyrównaj wierzch.
6. Piecz przez około 35-40 minut, lub do momentu gdy wkłutym w ciasto patyczkiem będzie wyciągnięty suche.
7. Wyjmij tort z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
8. Możesz udekorować go ulubioną wegańską masą, np. kremem na bazie roślinnej śmietany kokosowej, galaretką owocową lub polewą czekoladową.

Smacznego!

Podobne przepisy

wegański tort urodzinowy
omlet weganski
biszkopt wegański
krupnik wegański
rosół wegański