Przepis na bigos z białą kiełbasę 📖
Składniki:- 500 g białej kiełbasy
- 500 g kiszonej kapusty
- 200 g kiszonej śliwki
- 200 g suszonej grzyby
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę pokrój na plasterki, a następnie podsmaż na patelni na maśle, aż lekko się zrumieni.
2. Cebulę oraz czosnek posiekaj i podsmaż na tej samej patelni, na złoty kolor.
3. Do garnka dodaj kapustę, odcedzoną śliwkę oraz namoczone wcześniej grzyby. Całość zalej wodą do połowy wysokości składników.
4. Dodaj podsmażoną kiełbasę, cebulę oraz czosnek.
5. Wsyp koncentrat pomidorowy, liście laurowe oraz ziele angielskie.
6. Wszystko razem zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 1,5 - 2 godziny.
7. Pod koniec gotowania dopraw bigos solą i pieprzem.
Bigos najlepiej smakuje, gdy go przetrzymamy przez noc i podgrzejemy następnego dnia. Podawaj go z kiszoną kapustą i świeżym chlebem. Smacznego!