Przepis na bigos z grzybami leśnymi 📖
Składniki:- 500 g kiszonej kapusty
- 200 g boczku wędzonego
- 200 g kiełbasy
- 200 g pieczarek
- 200 g grzybów leśnych (np. prawdziwków, podgrzybków)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Kapustę opłucz dokładnie w zimnej wodzie, a następnie zalej wrzątkiem i pozostaw na około 15 minut. Po tym czasie odcedź.
2. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
3. Dodaj na patelnię pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Smaż wszystko razem przez kilka minut, aż mięso zrobi się rumiane.
4. Do garnka dodaj pokrojone pieczarki i grzyby leśne. Smaż, aż zmiękną.
5. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż przez chwilę.
6. Następnie dodaj kapustę i dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.
7. Wsyp majeranek, dodaj liść laurowy, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz cukier. Dopraw całość solą i pieprzem.
8. Całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 2 godziny. Jeśli bigos będzie zbyt suchy, można dolać odrobinę wody.
9. Podawaj bigos podany na gorąco, idealnie pasuje jako dodatek do ziemniaków lub pieczywa. Smacznego!