Przepis na bigos z grzybami suszonymi 📖
Składniki:- 500g kapusty kiszonej
- 200g kiszonej śliwki
- 200g suszonych grzybów
- 400g kiełbasy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kminku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Grzyby suszone umyj pod bieżącą wodą, następnie zalej je wrzątkiem. Pozostaw do namoczenia na około 30 minut.
2. W międzyczasie, kapustę kiszoną zalej wrzątkiem, odstaw na około 10 minut, a następnie dokładnie odcisnij.
3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę, aż będzie delikatnie zrumieniona.
4. Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj je do kiełbasy na patelnię i smaż do momentu, aż cebula zmięknie.
5. Dodaj odsączone grzyby do patelni, dokładnie wymieszaj i duś przez kilka minut.
6. Następnie dodaj kapustę kiszoną, pokrojoną kiszoną śliwkę oraz koncentrat pomidorowy. Przypraw solą, pieprzem, papryką i kminkiem. Całość mieszaj i duś, aż składniki się połączą i bigos będzie dobrze doprawiony.
7. Gotuj bigos przez około 1-2 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
8. Podawaj bigos z grzanym chlebem.
Smacznego!