Przepis na mielone z grzybami suszonymi 📖

Składniki:
- 500g mięsa mielonego (np. wołowe lub wieprzowe)
- 50g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mleka
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

1. Grzyby suszone zalej wrzątkiem i odstaw na około 20 minut, aż zmiękną. Następnie odcedź je i posiekaj drobno.

2. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj bardzo drobno.

3. W dużej misce wymieszaj mięso mielone, posiekane grzyby, cebulę, czosnek, jajka, bułkę tartą i mleko. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.

4. Z powstałej masy formuj niewielkie kotlety lub mięsne kulki.

5. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na złoty kolor z obu stron. Możesz również upiec je w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-25 minut.

6. Gdy mielone będą dobrze przypieczone, wyjmij je z patelni i odstaw na chwilę, aby ostygły.

7. Mielone z grzybami suszonymi można podać jako danie główne z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, kasza czy surówka. Smacznego!

Podobne przepisy

krupnik z suszonymi grzybami
risotto z grzybami suszonymi
bigos z grzybami suszonymi
pierogi z grzybami suszonymi
risotto z suszonymi grzybami