Przepis na bigos z indykiem 📖
Przepis na bigos z indykiem:Składniki:
- 500g mięsa z indyka, pokrojonego w kostkę
- 500g kiszonej kapusty, odcisnietej i pokrojonej
- 200g kiełbasy, pokrojonej w plasterki
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w paski
- 2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 100g suszonych grzybów, namoczonych w wodzie i pokrojonych w paski
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka wywaru warzywnego
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Instrukcje:
1. W dużym garnku podsmaż cebulę na oleju, aż stanie się miękka i lekko zrumieniona.
2. Dodaj mięso z indyka i smaż je na średnim ogniu, aż będzie dobrze przyrumienione ze wszystkich stron.
3. Dodaj kiełbasę, marchewkę i czosnek. Smaż wszystkie składniki razem przez kilka minut.
4. Następnie dodaj kiszoną kapustę oraz grzyby. Wlej wywar warzywny, aby zagotować całość.
5. Dodaj koncentrat pomidorowy, jabłka, majeranek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.
6. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez co najmniej 1,5 - 2 godziny, aż bigos nabierze głębokiego smaku. Możesz również dusić go w piekarniku, ustawiając temperaturę na 150°C i gotując przez około 3 godziny.
7. Podawaj bigos z indykiem gorący, najlepiej z dodatkiem kwaśnej śmietany i pieczywa.
Smacznego!