Przepis na bigos z kapusty kiszonej i słodkiej 📖

Składniki:
- 500g mięsa (np. wieprzowego)
- 300g kiełbasy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500g kapusty kiszonej
- 500g kapusty słodkiej (świeżej lub peklowanej)
- 2 duże marchewki
- 2-3 suszone grzyby
- 2-3 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka kminku

Przygotowanie:
1. Mięso i kiełbasę pokroić na małe kawałki.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
3. Kapustę kiszoną dokładnie opłukać i odcedzić.
4. Kapustę słodką poszatkować na małe kawałki.
5. Marchewki obrać i pokroić w plasterki.
6. Suszone grzyby namoczyć w gorącej wodzie przez około 15 minut, a następnie je posiekać.
7. Na dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę i czosnek aż będą złote.
8. Dodać mięso i kiełbasę, przyprawić solą, pieprzem i kminkiem. Smażyć aż mięso będzie lekko przypieczone.
9. Dodać kapustę kiszoną, kapustę słodką, marchewki i suszone grzyby. Wymieszać składniki.
10. Dodać liście laurowe i około 1 szklanki wody. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i dusić przez około 1,5 do 2 godzin.
11. Bigos powinien zgęstnieć, a smaki składników się połączyć.
12. Przed podaniem bigosu, można go doprawić do smaku solą, pieprzem lub kminkiem.
13. Podawać gorący, najlepiej z kawałkiem świeżego chleba.

Smacznego!

Podobne przepisy

bigos z kiszonej kapusty i słodkiej
bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty
bigos z kiszonej i słodkiej kapusty
dobry bigos z kapusty kiszonej i slodkiej
kapuśniak ze słodkiej i kiszonej kapusty