Przepis na bigos z kiszonej kapusty i słodkiej 📖
Składniki:- 500g kiszonej kapusty
- 500g słodkiej kapusty
- 400g kiszonej kiełbasy
- 200g boczku
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 śliwki suszone
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka pieprzu
- sól do smaku
Przygotowanie:
1. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, aż do uzyskania chrupiącej skórki. Następnie wyjmujemy boczek z patelni i odstawiamy na bok.
2. W takim samym tłuszczu na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek, marchewkę oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
3. W dużym garnku umieszczamy kiszoną kapustę, pokrojoną na mniejsze kawałki kiszoną kiełbasę oraz podsmażone wcześniej warzywa i boczek. Dodajemy liście laurowe, posiekaną śliwkę, kminek oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
4. Na małym ogniu gotujemy bigos przez około 2 godziny, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody.
5. Po upływie czasu bigos jest gotowy. Przed podaniem można doprawić go solą do smaku.
Bigos najlepiej smakuje podawany na gorąco, idealnie pasuje do pieczywa lub ziemniaków. Smacznego!