Przepis na kapuśniak ze słodkiej i kiszonej kapusty 📖

Oto przepis na tradycyjny kapuśniak ze słodkiej i kiszonej kapusty:

Składniki:
- 500 g mielonej wieprzowej karkówki
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1 szklanka kiszonej kapusty, odsączona i posiekana
- 1 szklanka startej słodkiej kapusty
- 3 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
- 2 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 liść laurowy
- Sól i pieprz do smaku
- Listki natki pietruszki do podania

Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez około 5 minut, aż będą miękkie i lekko złociste.
2. Dodaj mielone mięso wieprzowe i smaż, aż będzie dobrze wysmażone i lekko zrumienione. Przełóż kiszoną i słodką kapustę do garnka, dodaj marchewki i ziemniaki. Całość smaż przez kolejne 5 minut.
3. Wlej bulion warzywny lub mięsny do garnka. Dodaj suszony majeranek i liść laurowy. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 40-50 minut, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie.
4. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
5. Podawaj gorącą zupę kapuśniak, posypaną listkami natki pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty
bigos z kapusty kiszonej i słodkiej
bigos z kiszonej kapusty i słodkiej
bigos z kiszonej i słodkiej kapusty
dobry bigos z kapusty kiszonej i slodkiej