Przepis na bigos z kiszonej i słodkiej kapusty 📖
Składniki:- 500g kiszonej kapusty
- 500g słodkiej kapusty
- 500g mięsa (np. wieprzowina, kiełbasa, boczek)
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 100g suszonych grzybów (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
1. Kiszoną kapustę dobrze odcisnąć z soku, aśli jest zbyt kwaśna, można opłukać wodą.
2. Słodką kapustę pokroić na cienkie paski.
3. Mięso umyć i pokroić w kostkę.
4. Cebulę i marchewki obrać i pokroić w drobną kostkę.
5. Jeśli używamy grzybów, zalać je wrzątkiem i zostawić na około 20 minut, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
6. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i marchewki, smażyć na złoto.
7. Dodać mięso i smażyć, aż się zrumieni.
8. Dodaj kiszoną i słodką kapustę, wymieszać.
9. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, bazylię, paprykę, sól i pieprz.
10. Jeśli używamy grzybów, dodać je teraz.
11. Przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny, aż bigos będzie miękki i aromatyczny.
12. Podawać gorący z pieczywem lub ziemniakami.
Smacznego!