Przepis na bigos z młodej kapusty thermomix 📖

Przepis na bigos z młodej kapusty w Thermomixie:

Składniki:
- 500g młodej kapusty
- 300g kiszonej kapusty
- 200g boczku wędzonego
- 200g kiełbasy wiejskiej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 średnie jabłka
- 200ml koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Młodą kapustę dokładnie umyj i poszatkuj.
2. Kiszoną kapustę odcisnij i pokrój na drobniejsze kawałki.
3. Boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plastry.
4. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj.
5. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
6. Jabłka obierz, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
7. Do misy Thermomixa wlej olej i dodaj boczek. Przygotuj 5 minut, program ugniatanie z funkcją podgrzewania (temp. Varoma).
8. Dodaj kiełbasę, cebulę i czosnek. Przygotuj 5 minut, program ugniatanie z funkcją podgrzewania (temp. Varoma).
9. Następnie dodaj marchewkę i jabłka. Przygotuj 3 minuty, program ugniatanie z funkcją podgrzewania (temp. Varoma).
10. Dodaj młodą kapustę, kiszoną kapustę, koncentrat pomidorowy, kminek, słodką paprykę, liście laurowe, sól i pieprz. Przygotuj 30 minut, program ugniatanie z funkcją gotowania (temp. Varoma).
11. Sprawdź, czy bigos jest odpowiednio doprawiony i ewentualnie dosól, dosyp pieprzu lub przypraw.
12. Podawaj gorący bigos z młodej kapusty.

Smacznego!

Podobne przepisy

bigos z młodej kapusty
bigos z młodej białej kapusty
bigos z młodej kapusty z kiełbasą
letni bigos z młodej kapusty
bigos z mlodej i kiszonej kapusty