Przepis na letni bigos z młodej kapusty 📖
Przepis na letni bigos z młodej kapusty:Składniki:
- 1 kg młodej kapusty
- 500 g kiełbasy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka suszonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Kapustę pokrój na cienkie paski, a marchewki, cebulę i czosnek drobno posiekaj.
2. Kiełbasę pokrój na plastry.
3. W dużym rondlu rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż na złoty kolor.
4. Dodaj marchewkę i smaż przez kilka minut.
5. Następnie dodaj kiełbasę i podsmaż ją z warzywami przez około 5 minut.
6. Dodaj do ronda kapustę, pomidory krojone i koncentrat pomidorowy. Mieszaj i dusz przez około 15 minut na średnim ogniu.
7. Dodaj liście laurowe, kminek, suszoną paprykę, sól i pieprz do smaku. Mieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut.
8. Sprawdź, czy kapusta jest miękka. Jeśli tak, bigos letni jest gotowy do podania.
Smacznego!