Przepis na bigos z pana tadeusza 📖

Przepis na bigos z Pana Tadeusza:

Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 500 g białej kapusty
- 500 g kiszonej śliwki
- 500 g mięsa wieprzowego (np. szynka, karkówka)
- 500 g kiełbasy
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka suszonej lub świeżej majeranku
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Kiszoną kapustę i białą kapustę opłucz w zimnej wodzie, a następnie odsącz i drobno poszatkuj.
2. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej kiszoną kapustę. Gotuj przez około 15 minut.
3. W międzyczasie w innym garnku na oleju przesmaż pokrojoną cebulę, czosnek, marchewkę, kiełbasę, mięso wieprzowe oraz ziarna ziela angielskiego. Podziel mięso na mniejsze kawałki.
4. Do garnka z kapustą dodaj wrzucone wcześniej składniki mięsno-warzywne.
5. Dodaj także pokrojoną kiszoną śliwkę, liście laurowe, kminek oraz majeranek.
6. Całość dusz przez około 2-3 godziny na średnim ogniu, aż bigos nabierze intensywnego smaku.
7. Podawaj gorący, doprawiony solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

Podobne przepisy

rosół staropolski z pana tadeusza
deser pana kleksa
danie pana kleksa
ciasto pana vito iacopelli
zupę pomidorową pana kleksa