Przepis na deser pana kleksa 📖

Przepis na deser Pana Kleksa - Kruche ptysie z kremem:
Składniki:
- 250 ml wody
- 125 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- owocowe dżemy do dekoracji

Wykonanie:
1. W garnku zagotuj wodę razem z masłem. Gdy masło się rozpuści, stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Gotuj na małym ogniu, aż masa zacznie odchodzić od ścianek garnka i utworzy się jednolita kula ciasta.
2. Przełóż masę do miski i poczekaj aż ostygnie. Następnie, dodawaj stopniowo jajka, mieszając energicznie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
3. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
4. Z uzyskanej masy formuj na blaszce małe kuleczki przy pomocy dwóch łyżek, zachowując odstępy między nimi.
5. Piecz ptysie przez około 20-25 minut, aż staną się złote i napuszone.
6. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i ostudź.
7. W misce ubij śmietanę kremówkę, dodając cukier puder i cukier waniliowy na koniec, aż masa będzie sztywna i gładka.
8. Przekrój ostudzone ptysie na pół i wyłóż na dolne połówki kremem śmietankowym.
9. Na wierzch połóż drugą część ptysia.
10. Możesz udekorować wierzch ptysiów ulubionymi owocowymi dżemami. Można także posypać cukrem pudrem.

Deser Pana Kleksa gotowy!

Podobne przepisy

danie pana kleksa
zupę pomidorową pana kleksa
akademia pana kleksa zupę pomidorową
bigos z pana tadeusza
rosół staropolski z pana tadeusza