Przepis na bimber z wiśniami 📖

Przepis na bimber z wiśniami:

Składniki:
- 1 kg wiśni
- 1 kg cukru
- 1 l wody
- 500 ml spirytusu lub wódki

Przygotowanie:
1. Wiśnie myjemy, odcinamy ogonki i usuwamy pestki.
2. W dużym garnku zagotowujemy wodę i dodajemy cukier. Mieszamy, aż cukier się rozpuści.
3. Dodajemy wiśnie do syropu cukrowego i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut.
4. Po tym czasie odstawiamy garnek z wiśniami do ostygnięcia.
5. Gdy wiśnie i syrop wystygną, dodajemy spirytus lub wódkę do garnka.
6. Dokładnie mieszamy składniki i przenosimy do dużego słoika lub butelki.
7. Słoik zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na około 2-3 tygodnie.
8. Co kilka dni warto wstrząsnąć słoikiem lub butelką, aby składniki się lepiej połączyły.
9. Po upływie 2-3 tygodni bimber z wiśniami jest gotowy do degustacji.

Przyjmuję zamówienia na dalszą karierę w pisaniu przepisów ;)

Podobne przepisy

wz z wiśniami
rogaliki z wisniami
drożdżówki z wisniami
tort z wiśniami
drożdżówkę z wiśniami