Przepis na biszkopt akademia tortu 📖
Przepis na biszkopt Akademia Tortu:Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W przygotowanym prostokątnym naczyniu do pieczenia (np. tortownicy) połóż papier do pieczenia.
2. Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w dużej misce, a żółtka przenieś do osobnej miski.
3. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Wcześniej podsypuj cukier partiami, aby uzyskać bardziej stabilną pianę.
4. Do oddzielnej miski dodaj żółtka i ekstrakt waniliowy. Ubij mikserem na puszystą i jasną masę.
5. Połącz ubite białka z żółtkami delikatnie, ale dokładnie mieszając za pomocą łyżki. Upewnij się, że składniki są równomiernie połączone.
6. Wsyp mąkę tortową i proszek do pieczenia do miski z jajkami. Delikatnie wymieszaj składniki, aż powstanie gładkie ciasto.
7. Przelej ciasto do przygotowanego naczynia do pieczenia. Wyrównaj wierzch ciasta.
8. Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut lub do momentu, gdy biszkopt stanie się złoty i sprężysty.
9. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i ostudź w tortownicy przez kilka minut, a następnie przenieś na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
10. Gdy biszkopt jest już całkowicie schłodzony, możesz go użyć jako bazę do różnych tortów, nakładając na niego ulubione kremy, galaretki, owoce lub inne dodatki.
Smacznego!