Przepis na biszkopt blacha 24 cm 📖
Przepis na biszkopt blacha 24 cm:Składniki:
- 6 jajek,
- 150 g cukru,
- 150 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
2. Oddziel żółtka od białek.
3. W misce ubij białka na sztywną pianę.
4. Dodaj cukier i kontynuuj ubijanie, aż masa będzie lśniąca i gęsta.
5. Dodaj kolejno żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Delikatnie wymieszaj składniki za pomocą drewnianej łyżki, wykonując ruchy spiralne z dołu do góry.
6. Wylej ciasto na przygotowaną blachę o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
7. Równomiernie rozprowadź ciasto po blasze, delikatnie wyrównując powierzchnię.
8. Włóż blachę do piekarnika i piecz biszkopt przez około 25-30 minut, aż stanie się złoty i sprężysty.
9. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
10. Gdy biszkopt całkowicie ostygnie, można go przekroić i nadziać ulubionym kremem lub owocami.
Smacznego!