Przepis na biszkopt czekoladowy z 4 jaj 📖

Oto przepis na biszkopt czekoladowy z 4 jaj:

Składniki:
- 4 jajka
- 150g cukru
- 100g mąki pszennej
- 30g kakao w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka gorącej wody
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę.
3. W czasie ubijania, stopniowo dodajemy cukier do białek, jedną łyżkę po drugiej, aż do momentu uzyskania gładkiej i sztywnej masy.
4. Dodajemy żółtka do piany z białek, delikatnie mieszając za pomocą drewnianej łyżki.
5. W osobnej misce mieszamy mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia.
6. Stopniowo dodajemy suche składniki do masy jajecznej, delikatnie mieszając, aż wszystko będzie dobrze połączone.
7. Dodajemy gorącą wodę do ciasta i mieszamy.
8. Przenosimy ciasto do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut, do momentu aż biszkopt delikatnie się uniesie i będzie jędrny w dotyku.
10. Wyjmujemy biszkopt z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
11. Gotowy biszkopt można udekorować według własnego gustu - polewając go czekoladą, posypując kolorowymi posypkami lub bitą śmietaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

biszkopt czekoladowy
biszkopt czekoladowy z 8 jaj
biszkopt czekoladowy z 6 jaj
biszkopt czekoladowy z 5 jaj
biszkopt czekoladowy prostokatny