Przepis na biszkopt czekoladowy z olejem 📖

Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Oddziel białka od żółtek.
3. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
4. W osobnej misce ubij żółtka z cukrem na puszystą masę.
5. Dodaj do masy z żółtek olej i kontynuuj mieszanie.
6. Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia i dodaj do miski z masą jajeczną.
7. Delikatnie wymieszaj składniki, dodając ubite białka stopniowo. Mieszaj delikatnie, aby masa była jednolita.
8. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Wstaw biszkopt do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, lub do momentu gdy wbity patyczek będzie suchy.
10. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
11. Gdy biszkopt całkowicie ostygnie, ostrożnie usuń papier do pieczenia.
12. Możesz teraz biszkopt przełożyć ulubionym kremem, posypać go cukrem pudrem lub ozdobić go według swojego uznania.
13. Gotowy biszkopt czekoladowy podawaj na ciepło lub po wystudzeniu.

Smacznego!

Podobne przepisy

biszkopt z 6 jaj z olejem
biszkopt z 4 jaj z olejem
biszkopt z octem i olejem
biszkopt czekoladowy
biszkopt czekoladowy z 5 jaj