Przepis na biszkopt do rolady 📖
Oto prosty przepis na biszkopt do rolady:Składniki:
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Oddziel żółtka od białek jajek i umieść je w dwóch oddzielnych miseczkach.
2. Do miseczki z żółtkami dodaj cukier i cukier waniliowy, następnie ubijaj mikserem na wysokich obrotach aż masa stanie się jasna i puszysta.
3. W drugiej misce ubij białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
4. Powoli dodaj do masy z żółtek przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
5. Następnie do masy dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj, wykonując ruchy od dołu do góry, aby nie utracić puszystości.
6. Przełóż przygotowaną masę na wysmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia blachę o rozmiarze około 30x40 cm.
7. Wstaw biszkopt do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 10-12 minut w temperaturze 180°C (grzanie góra-dół) lub do momentu, gdy brzegi biszkoptu staną się lekko złote.
8. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika, odwróć go na czystą ściereczkę i delikatnie usuń papier do pieczenia.
9. Zwijaj biszkopt w roladę razem z ściereczką, aby forma się utrzymała.
10. Pozostaw biszkopt do ostygnięcia w tej formie, aż będzie gotowy do nadzienia i zwinięcia w roladę z ulubionym nadzieniem (np. kremem, dżemem, śmietaną itp.).
Po wykonaniu tych kroków, biszkopt do rolady powinien być gotowy do dalszej obróbki według preferencji. Smacznego!