Przepis na biszkopt do tortu piętrowego 📖

Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek i ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Stopniowo dodawaj cukier do ubitych białek, ciągle mieszając, aż powstanie gładka masa.
3. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Możesz użyć miksera na najniższych obrotach lub delikatnie wymieszać łyżką.
4. W osobnej misce wymieszaj mąkę pszeniczną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
5. Stopniowo dodawaj suchą mieszaninę do masy jajecznej, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.
6. Przełóż masę do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 30-35 minut, lub do momentu, gdy biszkopt będzie złocisty i elastyczny.
8. Wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w tortownicy.
9. Gdy ciasto będzie całkowicie zimne, delikatnie je wyjmij z tortownicy i odłącz od papieru do pieczenia.
10. Biszkopt można teraz użyć do budowy tortu piętrowego, nadziewając go ulubionym kremem i dekorując według własnego pomysłu.

Smacznego!

Podobne przepisy

biszkopt do tortu z 8 jaj
biszkopt do tortu z 5 jaj
biszkopt do tortu z 6 jaj
biszkopt do tortu 26 cm
biszkopt do tortu 30 cm