Przepis na biszkopt do tortu przyślij 📖
Oto przepis na tradycyjny biszkopt do tortu:Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Przygotuj okrągłą formę o średnicy około 24 cm, wyłóż jej dno papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i posyp mąką.
2. Oddziel białka od żółtek. Umieść białka w dużej misce, a żółtka w osobnej misce.
3. Do misy z białkami dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę.
4. W międzyczasie, do misy z żółtkami dodaj cukier i ekstrakt z wanilii. Ubij mikserem na puszystą i jasną masę.
5. Dodaj przesianą mąkę do miski z żółtkami i delikatnie wymieszaj łyżką, aby połączyć składniki.
6. Następnie, dodaj ubite białka do miski z masą jajeczną i delikatnie wymieszaj za pomocą ruchów kroczących, aby utrzymać puszystą konsystencję.
7. Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch.
8. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, lub do momentu gdy wierzch biszkoptu będzie lekko złocisty, a patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
9. Po upieczeniu, wyjmij formę z piekarnika i pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia. Następnie delikatnie wyjmij biszkopt z formy i przekrój go na dwie lub trzy równe części.
10. Teraz biszkopt jest gotowy do udekorowania ulubionymi kremami, owocami lub masą cukrową, aby stworzyć pyszny tort!
Smacznego!