Przepis na biszkopt do tortu przyślij 📖

Oto przepis na tradycyjny biszkopt do tortu:

Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Instrukcje:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Przygotuj okrągłą formę o średnicy około 24 cm, wyłóż jej dno papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i posyp mąką.

2. Oddziel białka od żółtek. Umieść białka w dużej misce, a żółtka w osobnej misce.

3. Do misy z białkami dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę.

4. W międzyczasie, do misy z żółtkami dodaj cukier i ekstrakt z wanilii. Ubij mikserem na puszystą i jasną masę.

5. Dodaj przesianą mąkę do miski z żółtkami i delikatnie wymieszaj łyżką, aby połączyć składniki.

6. Następnie, dodaj ubite białka do miski z masą jajeczną i delikatnie wymieszaj za pomocą ruchów kroczących, aby utrzymać puszystą konsystencję.

7. Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch.

8. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, lub do momentu gdy wierzch biszkoptu będzie lekko złocisty, a patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.

9. Po upieczeniu, wyjmij formę z piekarnika i pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia. Następnie delikatnie wyjmij biszkopt z formy i przekrój go na dwie lub trzy równe części.

10. Teraz biszkopt jest gotowy do udekorowania ulubionymi kremami, owocami lub masą cukrową, aby stworzyć pyszny tort!

Smacznego!

Podobne przepisy

biszkopt do tortu z 8 jaj
biszkopt do tortu z 3 jaj
biszkopt do tortu z 10 jaj
biszkopt do tortu z 7 jaj
biszkopt do tortu z 5 jaj