Przepis na biszkopt gluten free 📖
Oto przepis na biszkopt gluten free:Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 150 g mąki z migdałów
- 50 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Instrukcje:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. W misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
3. Stopniowo dodawaj cukier, ciągle ubijając, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
4. Dodawaj żółtka, jedno po drugim, energicznie mieszając.
5. W osobnej misce wymieszaj mąkę z migdałów, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia.
6. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajecznej, delikatnie mieszając za pomocą łyżki, aż składniki się połączą.
7. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 30-35 minut, aż biszkopt zrumieni się i będzie sprężysty w dotyku.
9. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
10. Gdy biszkopt będzie całkowicie zimny, możesz go przekroić na dwie lub trzy części i nadziewać według własnego pomysłu lub użyć do dekoracji tortu.
Smacznego!