Przepis na biszkopt jajko 📖

Składniki:
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Przygotuj formę do pieczenia, najlepiej prostokątną, o wymiarach około 20x30 cm. Wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
2. Oddziel białka od żółtek. W dwóch oddzielnych miseczkach umieść żółtka i białka.
3. Do miseczki z żółtkami dodaj cukier. Mieszaj energicznie, aż uzyskasz gładką i puszystą masę.
4. Do miseczki z białkami dodaj szczyptę soli. Ubij na sztywną pianę za pomocą miksera.
5. Powoli dodawaj ubitą pianę z białek do masy z żółtek. Delikatnie mieszaj, żeby nie zniszczyć puszystości piany.
6. Do masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj, łącząc składniki, ale nie mieszaj zbyt długo, aby nie utracić puszystości ciasta.
7. Przełóż ciasto do przygotowanej formy. Wyrównaj powierzchnię za pomocą łopatki lub tyłu łyżki.
8. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru i stanie się sprężyste.
9. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z formy i odwróć go do góry nogami na kratce do ostudzenia.
10. Kiedy biszkopt jest już całkowicie schłodzony, możesz go przekroić na dwie lub więcej warstw, w zależności od preferencji i zastosowania. Smacznego!

Podobne przepisy

ryz jajko
mielone jajko
jajko po wiedeńsku
jajko z ryżem
jajko ramen