Przepis na biszkopt jasny 📖

Oto prosty przepis na biszkopt jasny:

Składniki:
- 6 jajek
- 200g cukru
- 200g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego

Instrukcje:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Białka ubijaj powoli, dodając szczyptę soli. Ubijaj je do momentu, gdy będą sztywne i błyszczące.
3. Dodaj cukier stopniowo, ubijając dalej, aż powstanie jednolita masa.
4. Powoli dodaj żółtka do masy z białek i delikatnie wymieszaj je łyżką.
5. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając wszystkie składniki.
6. Przełóż ciasto do tortownicy lub innego naczynia do pieczenia.
7. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 30-35 minut, aż biszkopt nabierze złocistego koloru i wyrośnie.
8. Po wyjęciu z piekarnika, ostudź biszkopt na kratce.

Twój biszkopt jasny jest gotowy do użycia jako podstawa dla różnych deserów!

Podobne przepisy

jasny biszkopt z 8 jaj
jasny biszkopt do tortu
tort jasny
gulasz jasny
biszkopt z 2 jaj