Przepis na biszkopt który nie opadnie 📖
Oto przepis na biszkopt, który nie opadnie:Składniki:
- 6 jajek
- szklanka cukru
- szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i przygotuj prostokątną formę o wymiarach około 30x20 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Oddziel żółtka od białek jajek. Białka umieść w dużej misce, a żółtka przełóż do mniejszej miski.
3. Dodaj szczyptę soli do białek i ubij na sztywną pianę za pomocą miksera.
4. Stopniowo dodawaj cukier do piany z białek, ubijając cały czas, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
5. Dodaj ekstrakt waniliowy do żółtek i ubij je na gładką masę.
6. Powoli dodawaj ubite żółtka do masy z białek, delikatnie mieszając za pomocą szpatułki, aby nie wypuścić powietrza.
7. W osobnej misce wymieszaj mąkę pszeniczną i proszek do pieczenia.
8. Stopniowo dodawaj mieszankę mąki do masy jajecznej, delikatnie ją mieszając, aż składniki się połączą.
9. Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch.
10. Włóż formę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, lub do momentu, gdy wierzch biszkoptu będzie złocisty i sprężysty.
11. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na kratce.
12. Gdy biszkopt będzie już całkowicie zimny, ostrożnie odłącz od boków formy i wyjmij z niej.
Twój biszkopt jest gotowy do udekorowania ulubionymi kremami, owocami lub innymi dodatkami. Smacznego!