Przepis na dobry biszkopt który nie opada 📖
Oto przepis na dobry biszkopt, który nie opada:Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
2. Oddziel białka od żółtek.
3. W oddzielnych miseczkach umieść białka i żółtka.
4. Do miseczki z białkami dodaj szczyptę soli i ubijaj mikserem na sztywną pianę.
5. Stopniowo dodawaj cukier, ubijając ciągle, aż powstanie gęsta i błyszcząca masa.
6. Dodaj żółtka do masy z białek i delikatnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
7. Stopniowo dodawaj mąkę, delikatnie mieszając, aby nie utracić puszystości piany.
8. Przełóż masę biszkoptową do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Włóż biszkopt do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, lub do momentu, gdy biszkopt nabierze złocistego koloru i będzie sprężysty w dotyku.
10. Po upieczeniu, wyjmij biszkopt z piekarnika i ostudź w foremce na kratce.
11. Gdy biszkopt ostygnie, delikatnie wyjmij go z foremki i przełóż na półmisk.
12. Możesz podać biszkopt samodzielnie lub użyć go jako podstawę dla tortu, na którym będziesz go dekorować.
Pamiętaj, żeby nie otwierać piekarnika podczas pieczenia biszkoptu, ponieważ nagły przeciąg może powodować opadanie masy. Ważne jest również, aby dokładnie wymieszać składniki, ale delikatnie mieszać mąkę, aby nie naruszyć struktury piany.