Przepis na sernik który nie opadnie 📖

Składniki:
- 500 g serka twarogowego naturalnego
- 200 g zmielonych herbatników
- 150 g Masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki pszennej

Przygotowanie:
1. Rozpuszczamy masło w garnku i dokładnie mieszamy zmielone herbatniki, aż masa będzie jednolita.
2. Masę herbatnikową wykładamy na dno tortownicy, wciskając ją równomiernie.
3. Następnie w osobnym naczyniu miksujemy ser twarogowy z cukrem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Dodajemy po kolei jajka, cały czas miksując masę. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i delikatnie mieszamy.
5. Dodajemy śmietanę kremówkę i mąkę do masy serowej, dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
6. Gotową masę serową wylewamy na warstwę herbatnikową w tortownicy.
7. Pieczemy sernik w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez około 60-70 minut, aż wierzch się zezłoci.
8. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik w zamkniętym piekarniku do ostygnięcia.
9. Gdy sernik całkowicie ostygnie, wyjmujemy go z tortownicy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
10. Na koniec sernik można udekorować ulubionymi owocami lub polewą czekoladową.

Smacznego!

Podobne przepisy

biszkopt który nie opadnie
sernik który nie opada
sernik z wiaderka który nie opada
sernik który zawsze wychodzi
sernik puszysty który nie opada