Przepis na biszkopt light 📖

Przepis na biszkopt light:

Składniki:
- 4 jajka
- 120 g mąki pszennej
- 100 g erytrolu (naturalnego słodzika)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Przygotuj tortownicę, smarując ją delikatnie masłem i posypując mąką.

2. Oddziel białka od żółtek. W osobnych miseczkach ubij żółtka z erytrolem na puszystą masę, a białka na sztywno.

3. Do masy żółtkowej dodaj ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

4. Następnie stopniowo dodawaj ubite białka do masy żółtkowej, delikatnie mieszając szpatułką w ruchach od dołu do góry. Staraj się nie ubić masy.

5. Przełóż przygotowaną masę do tortownicy i wyrównaj jej powierzchnię.

6. Włóż biszkopt do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, lub do momentu gdy stanie się złocisty i sprężysty.

7. Po upieczeniu, wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Kiedy biszkopt będzie już całkowicie zimny, można go przekroić na dwie części i nadziewać ulubionym kremem lub owocami.

8. Smacznego!

Podobne przepisy

naleśniki light
sernik light
szarlotka light
krupnik light
pizze light