Przepis na biszkopt na dużą tortownicę 📖

Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek i umieść je w dwóch osobnych miseczkach.
2. Ubij białka na sztywną pianę za pomocą miksera.
3. Stopniowo dodawaj cukier do ubitych białek, jednocześnie cały czas miksując.
4. Połącz żółtka w osobnej misce i delikatnie wymieszaj je trzepaczką.
5. Dodaj żółtka do masy z białek, mieszając delikatnie.
6. Dodaj ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszaj.
7. Dosyp mąkę i proszek do pieczenia do miski z masą jajeczną i delikatnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
8. Przełóż masę do dużej tortownicy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez około 35-40 minut w temperaturze 180°C.
10. Sprawdź gotowość biszkoptu, wkłuwając w niego patyczek - jeśli wyjdzie suchy, biszkopt jest gotowy.
11. Wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
12. Gdy biszkopt będzie wystudzony, można go przekroić i wykorzystać do przygotowania upragnionego tortu!

Podobne przepisy

biszkopt do tortu na dużą tortownicę
biszkopt na tortownice 22 cm
biszkopt na małą tortownicę
biszkopt na dużą blachę
biszkopt duża blacha