Przepis na biszkopt na małą tortownicę 📖
Oto przepis na biszkopt na małą tortownicę:Składniki:
- 4 jajka
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- ćwierć płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek i umieść je w osobnych miseczkach.
2. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę za pomocą miksera.
3. Następnie stopniowo dodawaj po jednym łyżce cukru, nadal ubijając pianę.
4. W drugiej misce ubij żółtka z cukrem waniliowym na gęstą, jasną masę.
5. Powoli dodawaj ubite żółtka do ubitych białek, delikatnie mieszając ruchem spiralnym.
6. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski z masą jajeczną. Delikatnie wymieszaj składniki, dbając o utrzymanie puszystości ciasta.
7. Przelej przygotowane ciasto do małej tortownicy (o średnicy około 20 cm). Upewnij się, że tortownica jest wcześniej natłuszczona i wysypana bułką tartą.
8. Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika i piecz biszkopt przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
9. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i ostudź w foremce.
10. Gdy biszkopt całkowicie ostygnie, delikatnie go wyjmij z tortownicy i możesz go używać do przygotowania swojego ulubionego tortu.