Przepis na biszkopt na tortownice 22 cm 📖

Składniki:
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ciepłej wody

Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier.
3. Do białek dodajemy żółtka, miksując delikatnie.
4. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
5. Wszystko delikatnie mieszamy, dodając na końcu łyżkę ciepłej wody.
6. Przekładamy ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.
8. Pieczemy przez około 35-40 minut, do momentu gdy biszkopt będzie ładnie złocisty i jędrny.
9. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
10. Gotowy biszkopt można przekroić na dwie części i nadziać ulubionym kremem, owocami lub bitą śmietaną. Gotowy tort możemy również polać czekoladą.

Smacznego!

Podobne przepisy

biszkopt na dużą tortownicę
biszkopt na małą tortownicę
biszkopt do tortu na dużą tortownicę
jabłecznik na tortownice
szarlotke na tortownice