Przepis na biszkopt na tortownice 22 cm 📖
Składniki:- 4 jajka
- 120 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ciepłej wody
Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier.
3. Do białek dodajemy żółtka, miksując delikatnie.
4. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
5. Wszystko delikatnie mieszamy, dodając na końcu łyżkę ciepłej wody.
6. Przekładamy ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.
8. Pieczemy przez około 35-40 minut, do momentu gdy biszkopt będzie ładnie złocisty i jędrny.
9. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
10. Gotowy biszkopt można przekroić na dwie części i nadziać ulubionym kremem, owocami lub bitą śmietaną. Gotowy tort możemy również polać czekoladą.
Smacznego!