Przepis na biszkopt na tort 📖

Przepis na biszkopt na tort:

Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek.
3. Białka ubij z solą na sztywną pianę.
4. W osobnej misce ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, aż powstanie puszysta masa.
5. Powoli dodawaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
6. Następnie dodaj ubitą na sztywno pianę z białek do masy jajecznej.
7. Delikatnie wymieszaj składniki, wykonując ruchy od dołu do góry.
8. Przelej ciasto do formy tortowej o średnicy około 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Wstaw tort do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż biszkopt nabierze złocistego koloru.
10. Po upieczeniu, wyjmij tort z piekarnika i pozostaw do wystudzenia w formie.
11. Gdy biszkopt ostygnie, delikatnie wyjmij go z formy i przekrój na dwie lub trzy warstwy, odpowiednio do preferowanego wysokości tortu.
12. Możesz teraz nadziać tort dowolnymi kremami, owocami lub innymi dodatkami według własnego gustu.
13. Na koniec udekoruj wierzch tortu według preferencji.

Smacznego!

Podobne przepisy

biszkopt do tort 28 cm
biszkopt na tort 20 cm
biszkopt pod tort
biszkopt tort
dobry biszkopt na tort