Przepis na biszkopt na tort czekoladowy 📖
Oto przepis na biszkopt na tort czekoladowy:Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml oleju roślinnego
- 100 ml mleka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
1. Oddziel białka od żółtek jajek i umieść w osobnych miskach.
2. Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając połowę cukru.
3. W drugiej misce ubij żółtka z resztą cukru na puszystą masę.
4. Dodaj olej roślinny, mleko i ekstrakt z wanilii do masy żółtkowej, mieszając ciągle.
5. Połącz przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
6. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy żółtkowej, delikatnie mieszając.
7. Dodaj ubite białka, mieszając ostrożnie, aby nie zepchnąć powietrza.
8. Przełóż ciasto do tortownicy (o średnicy 24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut, aż biszkopt stanie się sprężysty i złocisty.
10. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
11. Gdy biszkopt będzie całkowicie zimny, można go przekroić na dwie lub trzy warstwy i przełożyć ulubionym kremem czekoladowym.
12. Możesz również udekorować tort bitą śmietaną i posypać startą czekoladą.
Smacznego!