Przepis na biszkopt na tort prostokątną blachę 📖
Przepis na biszkopt na tort w prostokątnej blasze:Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki gorącej wody
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Przygotuj prostokątną blachę, smarując ją masłem i posypując mąką.
2. Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w dużej misce, natomiast żółtka przełóż do osobnej miski.
3. Dodaj szczyptę soli do białek i ubij je na sztywną pianę za pomocą miksera.
4. Stopniowo dodawaj cukier do ubitych białek, cały czas miksując, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
5. Do żółtek dodaj łyżkę cukru waniliowego i ubij mikserem, aż uzyskasz jasną, puszystą masę.
6. Powoli dodawaj ubite żółtka do masy z białek, delikatnie mieszając je łyżką.
7. W małej misce zmieszaj mąkę i proszek do pieczenia, a następnie przesiej do masy jajecznej.
8. Dodaj 2 łyżki gorącej wody i delikatnie wymieszaj składniki, aby powstało jednolite ciasto. Uważaj, aby nie mieszać zbyt długo, aby nie utracić puszystości.
9. Wlej ciasto do przygotowanej blaszki i wyrównaj powierzchnię.
10. Umieść blachę w nagrzanym piekarniku i piecz biszkopt przez około 25-30 minut, aż stanie się złocisty i sprężysty.
11. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w blasze. Następnie przestudź go na kratce.
Gotowy biszkopt możesz wykorzystać do przygotowania tortu, np. przekładając go ulubionym kremem, owocami lub nadzieniem. Smacznego!