Przepis na biszkopt na tort tortownica 24 cm 📖

Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę.
3. Stopniowo dodajemy cukier, nadal ubijając, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
4. Dodajemy żółtka, wanilię i delikatnie mieszamy.
5. W osobnej misce łączymy mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodajemy do masy jajecznej.
6. Delikatnie mieszamy składniki za pomocą łopatki, wykonując ruchy od dołu do góry, aby nie opadł puszysty budyń.
7. Wylewamy ciasto do przygotowanej tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 30-35 minut, aż biszkopt będzie złoty i elastyczny w dotyku.
9. Po upieczeniu, wyjmujemy biszkopt z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia w tortownicy na kratce.

Gotowy biszkopt możemy wykorzystać jako bazę do przygotowania tortu. Możemy go przekroić na dwie lub trzy warstwy, wilgotniając je delikatnie syropem. Następnie można przełożyć kremem, owocami lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Podobne przepisy

biszkopt na tort tortownica 26 cm
biszkopt tortownica 27 cm
biszkopt tortownica 30 cm
biszkopt tortownica 28 cm
biszkopt tortownica 16 cm