Przepis na biszkopt tortownica 28 cm 📖

Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Jaja oddzielamy na żółtka i białka.
2. Białka ubijamy w dużej misce z solą na sztywną pianę.
3. Stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
4. Dodajemy żółtka i cukier waniliowy. Kontynuujemy ubijanie przez kilka minut.
5. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy.
6. Stopniowo dodajemy suchą mieszankę do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
7. Przelewamy ciasto do przygotowanej tortownicy (28 cm), równomiernie rozprowadzając.
8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 30-40 minut w temperaturze 180°C.
9. Po upieczeniu, wyjmujemy z piekarnika i studzimy w tortownicy na kratce.
10. Po wystudzeniu możemy ozdobić według własnego uznania i podać.

Biszkopt jest gotowy do podania jako ciasto samodzielne lub do wykorzystania jako podstawę do tortów czy ciast.

Smacznego!

Podobne przepisy

biszkopt tortownica 18 cm
biszkopt tortownica 24 cm
biszkopt tortownica 27 cm
biszkopt tortownica 25 cm
biszkopt tortownica 22 cm