Przepis na biszkopt tortownica 30 cm 📖
Składniki:- 6 jajek
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę.
2. Stopniowo dodawaj cukier do ubitych białek, ciągle mieszając.
3. Dodaj żółtka, miksując całość aż do połączenia składników.
4. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia i dodaj je stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką.
5. Dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj składniki.
6. Przełóż ciasto do uprzednio przygotowanej tortownicy o średnicy 30 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
7. Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza.
8. Piecz przez około 30-35 minut lub do momentu, gdy biszkopt nabierze złocistego koloru i będzie sprężysty.
9. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
10. Gotowy biszkopt można przekroić na dwie części i wykorzystać do upieczenia delikatnego tortu.
Smacznego!