Przepis na biszkopt tortownica 16 cm 📖

Składniki:
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli

Instrukcje:
1. Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w dużej misce, a żółtka w osobnej misce.
2. Dodaj szczyptę soli do białek i ubij je na sztywną pianę za pomocą miksera.
3. Następnie, dodaj po jednym łyżce cukru do ubijających się białek, cały czas miksując, aż piana będzie błyszcząca i sztywna.
4. W małej miseczce wymieszaj mąkę pszeniczną i proszek do pieczenia.
5. Do żółtek dodaj cukier waniliowy i resztę cukru. Ubij je na gładką masę.
6. Do żółtek dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj składniki za pomocą szpatułki.
7. Następnie, do masy z żółtek dodaj ubitą pianę z białek. Wymieszaj je delikatnie za pomocą szpatułki, wykonując ruchy od dołu do góry.
8. Tortownicę o średnicy 16 cm wysmaruj masłem i posyp mąką. Wyłóż do niej przygotowaną masę biszkoptową.
9. Piecz biszkopt w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 25-30 minut, lub do momentu gdy będzie złocisty i suchy na wierzchu.
10. Po upieczeniu, wyjmij biszkopt z piekarnika i zostaw go do ostygnięcia w tortownicy.
11. Gdy biszkopt ostygnie, delikatnie odwróć go do góry nogami na półmisek.
12. Gotowy biszkopt możesz udekorować według własnego gustu, np. owocami, bitą śmietaną czy lukrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

biszkopt tortownica 18 cm
biszkopt tortownica 24 cm
biszkopt tortownica 27 cm
biszkopt tortownica 28 cm
biszkopt tortownica 25 cm