Przepis na szarlotke na tortownice 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4-5 dużych jabłek
- 1 łyżka cynamonu
- cukier puder do posypania

Instrukcje:
1. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm, smarując ją masłem lub wyściełając papierem do pieczenia.
2. W misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia.
3. W drugiej misce utrzyj masło i cukier, aż uzyskasz kremową konsystencję.
4. Dodaj jajka, jedno po drugim, i dokładnie wymieszaj.
5. Stopniowo wlewaj suchą mieszankę mąki do składników mokrych, mieszając ciasto.
6. Kiedy ciasto będzie jednolite, przełóż je do tortownicy, równomiernie rozprowadzając na dnie.
7. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w cienkie plasterki. Posyp plasterki jabłek cynamonem.
8. Ułóż jabłka na cieście, starając się, aby były równomiernie rozmieszczone.
9. Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie złociste.
10. Po upieczeniu, wyjmij szarlotkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
11. Przed podaniem posyp szarlotkę cukrem pudrem. Możesz również podać ją z bitą śmietaną lub lodami.

Smacznego!

Podobne przepisy

biszkopt na tortownice 22 cm
jabłecznik na tortownice
kruche ciasto na tortownice
szarlotka z budyniem na tortownice
biszkopt na dużą tortownicę