Przepis na biszkopt orzechowy 📖
Składniki:- 5 jajek
- 150g cukru
- 150g mąki pszennej
- 50g mielonych orzechów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Instrukcje:
1. Oddziel białka od żółtek jajek i umieść je w dwóch osobnych miseczkach.
2. Do miseczki z białkami dodaj połowę cukru i ubij na sztywno przy użyciu miksera.
3. W drugiej miseczce z żółtkami dodaj pozostałą część cukru i ekstrakt z wanilii. Całość ubij, aż powstanie gęsta, biała masa.
4. Powoli dodawaj przesianą mąkę do miski z masą żółtkową, stale mieszając.
5. W osobnej miseczce wymieszaj mielone orzechy z proszkiem do pieczenia.
6. Dodaj mieszankę orzechów do masy żółtkowej i delikatnie wymieszaj za pomocą łopatki.
7. Następnie, stopniowo dodawaj ubitą pianę z białek do masy, delikatnie mieszając, aby zachować puszystość ciasta.
8. Przełóż przygotowane ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika i piecz biszkopt w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut, aż nabierze złocistego koloru.
10. Po upieczeniu, wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
11. Gdy biszkopt całkowicie ostygnie, możesz go wyjąć z formy i udekorować według własnego pomysłu - możesz użyć bitej śmietany, kremu czekoladowego lub posypać orzechami.
Smacznego!